Beschermt het milieu
De opdracht van Brussel-Energie bestaat erin energie te produceren op basis van uw niet-recycleerbaar huisvuil of gelijkgesteld afval. Het milieu respecteren, zelfs beschermen staat hierbij voorop.
Brussel-Energie is ultramodern : het voldoet aan de meest strikte milieunormen die worden opgelegd door de Europese Unie en het Brussels gewest.

Bruxelles-Energie protects the atmosphere
The gas rejected in the atmosphere essentially consists of nitrogen, oxygen, steam and C02. The gas expelled from the furnaces are literally washed. The pollutants are neutralized and eliminated. The level of NOx rejected is 3 times inferior to the norm set by the European Union. The emissions are analyzed daily. The odors are sucked into the furnaces where they are eliminated by the heat.
Optimaal afvalbeheer
Energievalorisatie op basis van niet-recycleerbaar huisvuil is een essentiële schakel in een milieuvriendelijk afvalbeheer. Bij Brussel-Energie stimuleren we actief de toepassing van de ladder van het "Ladder van Lansink" voor een optimaal afvalbeheer.

Niveau 1 : preventie
De eerste manier om het leefmilieu te sparen is door zo weinig mogelijk afval te produceren. Dit kan door slim te consumeren. Bijvoorbeeld, zijn producten ook kiezen op basis van de verpakking. Waarom 6 blikjes frisdrank kopen voor een kroostrijk gezin, als er 2l-flessen bestaan ? Zijn al die individuele verpakkingen wel nodig?
Meer informatie over afvalpreventie op de site van Leefmilieu Brussel.
Niveau 2 : hergebruik
Veel voorwerpen zijn voor ons niet meer nuttig, maar misschien kunnen anderen ze wel gebruiken. Gooi uw boeken, kleding, speelgoed of andere voorwerpen niet weg. U kunt een familielid of vriend een plezier doen, verkoop ze op rommelmarketen, in fysieke of virtuele tweedehandswinkels of geef ze aan sociale-economiebedrijven. U kunt sommige voorwerpen ook zelf herstellen.
Niveau 3 : sortering & recyclage
Wanneer de oplossingen van preventie en hergebruik zijn uitgeput, zijn sortering en recyclage aan de orde. In het Brussels gewest aanvaarden de gewestelijke en gemeentelijke containerparken uw grofvuil; de meeste elementen ervan zijn recycleerbaar.
Ook uw PMD-verpakkingen, papier/karton en glas worden gesorteerd en gerecycleerd om er nieuwe voorwerpen van te maken.
En uw tuinafval wordt omgezet in compost.
Meer informatie op de site van Net Brussel, Recyclis en Brussel-Compost.
Niveau 4 : energievalorisatie door afvalverbranding
In deze etappe is Brussel-Energie aan de beurt. Als afvalproductie niet kon worden vermeden en het afval niet kan worden hergebruikt of gerecycleerd, kan het nog dienen als brandstof voor de productie van elektriciteit of warmte. Bij Brussel-Energie wordt er 493 700 ton niet-recycleerbaar huisvuil of gelijkgesteld afval gebruikt om elektriciteit te produceren, met de grootste zorg voor het milieu. De hoeveelheid geproduceerde elektriciteit komt overeen met het jaarlijks verbruik van 65.000 Brusselse huishoudens. Bovendien worden de verschillende gerecupereerde materialen ook gevaloriseerd en gerecycleerd (bodemassen, vliegassen, schroot, zout, etc.).
De twee volgende etappes zijn niet van toepassing in het Brussels gewest.
Niveau 5 : verbranding zonder energievalorisatie
Some waste incinerators unfortunately do not produce energy, but this has become increasingly rare, as the environmental norms are increasingly stricter. This situation is clearly not that of the Brussels region where the non-recyclable waste are used to produce energy.
Niveau 6 : storting
Storting is de laatste schakel in de Ladder van het gezond verstand en moet koste wat kost worden vermeden. Inderdaad, naast de verontreiniging van de bodem en waterlopen, produceert storting ook veel methaan. Uitgestoten methaan is 25 maal schadelijker dan CO2 en draagt bij tot de opwarming van de aarde. In het Brussels gewest is er geen storting. Slechts 0,14% van het gerecupereerde materiaal uit het afval dat bij Brussel-Energie toekomt, wordt gestort. Het gaat om het slib dat overblijft na de behandeling van het waswater. Na stabilisatie wordt dit in speciaal hiertoe voorziene hermetische stortruimtes geplaatst.
Een groene verbrandingsinstallatie

Brussel-Energie beschermt de lucht
In de uitgestoten rookgassen zitten voornamelijk stikstof, zuurstof, waterdamp en C02. Inderdaad, de rookgassen van de ovens worden letterlijk ontstoft en gewassen. Polluenten worden geneutraliseerd en verwijderd. De hoeveelheid uitgestoten stikstofoxide ligt 3 maal lager dan de Europese norm. De uitstoot wordt elke dag geanalyseerd. De geur van het afval wordt aangezogen in de ovens waar hij wordt afgebroken door de hitte.
Ontwikkeling van de uitstoot - Februari 2021
Tijdens het jaar wordt de uitstoot permanent gemeten om de luchtkwaliteit te garanderen. Hierna vindt u de grafieken van de dagelijkse metingen van de uitstoot in februari 2021.









Brussel-Energie beschermt het water
Het water van de rookgaswassing wordt afgelaten en behandeld via twee interne installaties : de waterbehandeling en de verdamping-kristallisatie-installatie. Er wordt niets in het kanaal of de Zenne geloosd.

Brussel-Energie valoriseert de gerecupereerde materialen
De vliegassen, bodemassen, schroot en zout worden gerecupereerd en hergebruikt in verschillende industrieën. Zo wordt een uitputting van de natuurlijke grondstoffen vermeden.
Ontdek hier de werking van de verbrandingsinstallatie.
Een schone en hernieuwbare energie

Brussel-Energie produceert hernieuwbare energie (56%)
Energieproductie op basis van niet-recycleerbaar huisvuil biedt grote voordelen:
* vervanging van fossiele brandstoffen (kolen, petroleum, gas, etc.) tegen 56%
* stabiele en duurzame aanvoer van energie
* klimaatbescherming want geen methaanuitstoot van stortplaatsen
* gezondheidsbescherming want de bacteriën en andere bronnen van ziekten worden verbrand
Door uw afval als brandstof te gebruiken, worden de bronnen van fossiele energie minder uitgeput. De verbranding van huisvuil (3 ovens met 19t/h elk) produceert stoom die naar 3 turbines van Electrabel wordt gestuurd. Met deze stoom wordt elektriciteit geproduceerd dat het jaarlijkse verbruik van 65.000 huishoudens in Brussel kan dekken. Verder ligt er een project van warmtenetwerk ter studie. Voordelen hiervan zijn een betere valorisatie van de stoom en een beperktere CO2-uitstoot.